PODENCO AID FOUNDATION

Een bijzonder hondenasiel aan de Costa Blanca in Spanje

Annelies, samen met Leen verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de dieren.

Benissa

De Podenco Aid Foundation....een naam, die nu niet direct bijzondere indruk maakt.....sterker nog, de meeste zullen er een frons van tussen hun ogen krijgen en ergens diep in hun gedachten graven in een poging enige connectie te vinden met.....tja, met wat? Aid betekent hulp en Foundation is Stichting weet elke rechtgeaarde Nederlander, maar wat zou dat Podenco nou toch zijn? Na enkele vruchteloze combinatiepogingen van het redden van enige zeldzame bloem of plantensoorten tot het in kaart brengen van de poolgebieden, is de hele buurt, die inmiddels op speurtocht is naar dit unieke fenomeen tot de conclusie gekomen, dat zwaarder geschut noodzaak is.

Daags daarna staat er in de Telegraaf............'Wil degene, die weet (vermoedelijk weet niemand wat het is, maar je weet maar nooit), wat het woord PODENCO betekent zich op onderstaand telefoonnummer melden.' Met het schaamrood op de wangen luistert men anderdaags naar de uitleg van een buitengewoon aardige Spanjaard, die al jaren in Nederland woont. Een Podenco, zo vertelt hij trots in zijn beste Nederlands, waar nog steeds de Spaanse zon doorheen schijnt, is een Spaanse hond. Een prachtige hond, geboren om te jagen. "Waar jaagt ie dan op", was de onnozele, doch volkomen logische vraag. "Op konijnen natuurlijk, Podenco betekent toch KONIJNENHOND!" Wisten wij veel. Maar een halve dag en een hoge telefoonrekening later was de Podenco Aid Foundation ontleed en ontcijferd..... Podenco Hulp Stichting. De interesse was gewekt en ach, de telefoonrekening was toch al zo hoog..........en Spanje nu niet echt al te ver.........en wat vakantie zo er tussen door......en........

In Spanje, om precies te zijn, in Benissa, een klein dorpje even achter de Spaanse Costa Blanca kust ontdekt men, midden tussen de uitgestrekte wijnvelden en amandelboomgaarden een  plek, die net even anders is. Natuurlijk zijn er de amandelbomen er en ook staat er hier en daar een achteloos verstrooide Johannesbroodboom of Olijf en zijn de netjes onderhouden wijnvelden een lust voor het oog. Doch tussen dit oer-Spaanse landschap, op die speciale plek zie je ze lopen. De Podenco. Geen een of enkele of enkele tientallen, nee het wemelt er van de podenco's. Waarschijnlijk zijn er daar op dat stuk land meer dan in heel Nederland bij elkaar.

In het schitterende achterland van Benissa kunnen de honden tot rust komen en genezen.

Nederlanders zijn het ook die de Podenco Aid Foundation runnen. De Stichting heeft....had bij de oprichting ervan slechts ┌┌n doel........het redden van de vele angstige, zwervende, gewonde en uitgemergelde podenco's, die ongeschikt voor de jacht gebleken, veelal door verdrinking, gif, ophanging of op andere gruwzame wijze gedood worden.  Doch soms ontsnappen ze aan zo'n gruwelijk noodlot. Dan komen ze meestal op de podencofarm terecht. Dat er tussen deze ongelooflijke mooie en gracieuze honden ook vele andere herkenbare, doch ook ondefinieerbare viervoeters zijn...............wie kan een vuilcontainer voorbijlopen, waar enkele hondewelpen jankend duidelijk maken, dat ze nu niet bepaald happy zijn met hun nieuwe behuizing...........en een uitgemergelde pointer vol open wonden en bezaaid met duizenden teken en vlooien laat men toch ook niet aan zijn lot over..... of die herdermix, die nog net niet dood was, toen 2 mensen hem van de strop lossneden.......daarom rennen, waggelen, huppelen en springen er tussen de meer dan 100 podenco's nog zo'n zelfde aantal rond van bekend en onbestemd ras.

Alles leeft hier door- en met elkaar. Groot, klein, mooi en lelijk. Van poedel tot Mastino.

Een hondenparadijs moet het worden....voor de soms immens trieste gevallen, die er binnenkomen. Voor de ongewenste Podenco, die zijn hele leven al gekweld is geweest door honger, dorst, de extreme weersomstandigheden, de duizenden parasieten en hun baas.  Die vaak al als jonge pup van enkele maanden zijn vrijheid in moet ruilen voor een paar meter ruimte, die de ketting het jonge dier vergunt. Waar niet alleen de Podenco welkom is, doch alle dieren, die geholpen kunnen worden. Waar ook U welkom bent.........als U toevallig in de buurt bent! En mocht U ons niet persoonlijk kunnen bezoeken, dan komen wij naar U toe...via Internet!

Met vriendelijke groet,

Annelies Jacobs, Podenco Aid Foundation


Dierenmishandeling is iets afschuwelijks. Wist u dat er in Spanje nog steeds 'mensen' zijn die de renhonden aan het eind van hun carriÂre gewoon ophangen aan een boom? Heeft de hond slecht gewerkt dan wordt de strop laag geplaatst waardoor de hond nog met zijn achterpoten bij de grond kan komen. De doodsstrijd duurt dan soms wel uren. Een succesvolle hond wordt hoog opgehangen. Hem wacht een 'eervolle' snelle dood.

 

U kunt helpen door de Podenco Aid Foundation te steunen.

Zij zorgen voor opvang van loslopende en achtergelaten honden. Hierdoor wordt hen een vreselijk lot bespaard.

De kosten voor deze opvang zijn enorm. Dagelijks komen er schrijnende gevallen binnen en geen enkele hond wordt geweigerd.

 

Subsidie is er niet, Podenco moet het hebben van sponsors. Gelukkig lukt het om het asiel draaiende te houden maar extra inkomsten zijn zeer welkom.

 

Natuurlijk vinden veel dieren via de Podenco Foundation een nieuw baasje. Soms wel 10 per dag. De meeste honden gaan naar Nederland en Duitsland. Om begrijpelijke redenen geeft men niet graag een dier mee aan Spanjaarden, in ieder geval nooit zonder meer van deze mensen te weten.

 

Verdienen doet de Foundation niet aan deze activiteit. Een hond kost ongeveer 5000 pts ( 68 gulden ) en dat is inclusief alle benodigde inentingen, riem en mand. Veel honden zijn trouwens ziek als ze binnen worden gebracht maar dankzij de enorme ervaring van Annelies en Leen komen de meeste honden er weer gauw bovenop. Ook deze behandelingen worden niet in rekening gebracht.

 


 

Adoptie op afstand....?

 

Heeft u thuis geen plaats voor een hond dan is het mogelijk om er een te adopteren. Tegen een geringe vergoeding per maand bent u een adoptiebaasje en wordt u op de hoogte gehouden van de toestand van uw hond. Natuurlijk krijgt u een foto toegestuurd en bent u in Spanje, dan kunt u dagelijks uw hond bezoeken.

 

Iedere hond die op deze manier geholpen kan worden zorgt voor meer financi╬le ruimte en dus voor extra opvangcapaciteit. Dankzij u kunnen steeds meer dieren worden gered. Komt er nooit baasje dan mag de hond zijn leven lang blijven op het grote terrein van het asiel. Kom gerust een keer kijken en u zult zich verbazen over de harmonieuze manier waarop de honderden dieren met elkaar omgaan.

Voor meer informatie kunt u ons e-mailen op:

podenco2@wanadoo.es

Kijk ook op:

http://welcome.to/podenco

Adopteer een van deze honden:

1* 'CHAKRA'

CHAKRA is een oude pointerteef, die uitgediend heeft voor de jacht en de fok. Ze is ca 8 jaar en al 2 jaar bij ons. Ze is ontzettend lief, bijzonder attent en heel erg sociaal. Toch zullen al deze goede eigenschap haar waarschijnlijk niet aan een goed tehuis helpen, omdat men haar eenvoudig te oud vindt. Daarom ook voor haar een adoptie op afstand. 

2* 'QUIJOTE'

QUIJOTE werd in Pedramala gevonden. Er hing een zware leren halsband om zijn nek met daaraan vast een nog zwaarder ijzeren slot. Quijote is echt een lopend lijk, doch ondanks zijn slechte toestand toch nog redelijk attent. Hij is erg lief, maar laat niet met zich spotten. Al lijkt het niet zo, Quijote is nog maar rond de twee jaar oud. 

3* 'CHAPPI'

CHAPPI komt uit Dolores, een dorpje net buiten Torrevieja. Hij zou worden ingeslapen, omdat ie te oud zou worden. Hij is 7 1/2 jaar, maar nog erg gezond. Een ontzettend lieve hond.